MEMENVELD - RUDY KLOMP

Gepubliceerd op 11 december 2022 om 23:01

January 8th 2023 - February 11th 2023  **opening Sunday January 8 2pm**

Rudy Klomp (1941, Enschede) heeft met zijn controversiële denkwijze altijd moeten vechten in de vaak starre kunstwereld. Voor zijn werk muntte hij de term Pararealisme, waarmee hij een universum aangeeft waarin hij het adagium Leven = Kunst vorm kan geven. Zijn gereedschap is de intuïtie en zijn schilderijen komen voort uit een verscheidenheid aan invalshoeken die door hem als rebusachtig wordt omschreven. Hij leunt aan tegen outsider kunstenaars, maar voegt daar zijn helderziende bewustzijn aan toe: Art Brut uit Kosmos……. Klomp leeft in het ‘memenveld’ waarin ontmoetingen dwars door tijd en ruimte heen kunnen ontstaan.

Decennialang werd Rudy Klomp met zijn groep als een idioot beschouwd, maar juist nu toont de wetenschap het existeren aan van fenomenen die Klomp als inspiratie neemt. Zelf verwijst hij onder andere naar theoretisch fysicus Erik Verlinde die recent ontdekte dat de ruimte niet leeg is, maar: ‘… de kosmos in een soort droomachtige toestand verkeert waarin deeltjes informatie doorgeven.’

*Tijdens de opening zal het boek van Clasina Douma gepresenteerd worden: ART BRUT uit Kosmos… Mijn leven met Theo Wolvecamp en Rudy Klomp. Clasina voltooide dit kunstboek in haar laatste levensjaar en brengt in een persoonlijk, literair en beeldend manifest een ode aan het tegendraadse en abstracte denken dat de kunstenaars Wolvecamp en Klomp kenmerkt en zal blijven voortleven als fijnzinnig beschouwer en gedifferentieerd chroniqueur van onder meer l'Homme transcendent, de geïnspireerde groep waar zij zelf ook deel van uitmaakte.

Om gezondheidsredenen kunnen Rudy en Clasina niet aanwezig zijn bij de opening, hun aanwezigheid kan wel gevoeld worden door de werking van het memenveld, de vijf nieuwe schilderijen van Rudy en door het portret dat Emo Verkerk van Rudy en Clasina maakte. Emo, goede vriend van Rudy en Clasina, zal de tentoonstelling ook inleiden.

Rudy Klomp,

De Nebraschijf of Genei Een lap weg uit het hemelveld Algemene Relativiteits Theorie Een kwantumvis ziet er anders uit dan één vis Bloch - Bol of Compositie
Olie op doek, 100x120cm, 2022

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.